Afbrændt dynamo?!

3 indlæg / 0 new
Seneste indlæg
Kjeld Skriver
Kjeld Skrivers billede
Afbrændt dynamo?!

Jeg er næsten helt sikker på, at mit dynamoanker er brændt af, men vil gerne have input til reparationen og mine målinger. Under en køretur fungerede alt normalt, indtil jeg startede efter en times pause. Da lyste ladelampen kraftigt, straks jeg begyndte at køre, og jeg havde desværre ikke fået værktøjet med, så jeg kunne adskille stelledningen på venstre kul.

Jeg har fejlsøgt efter vejledningen i Knud Jørgensens bog om vedligeholdelse side 66 "Afprøve dynamo monteret" og remanensspændingen er 2,8V men når F forbindes til stel falder spændingen til 0,4V. Feltspolen har en modstand på 4,0 ohm og ankerets modstand skifter fra 1,1 ohm til uendelig når motoren drejes meget langsomt. Begge har uendelig modstand til stel. Jeg kan desværre ikke finde ud af at indsætte et billede af ankeret.

Jeg mener derfor, at feltspolen er ok, men ankeret er defekt. Er der andet end et periodisk defekt laderelæ, der kan have forårsaget dette? Når den skal repareres, er det vel også klogt at skifte kulholderne, eller findes der ombytningsdynamoer? Hvis der monteres en "ny" dynamo, er der vel også spillerum ved tandhjulene i begge ender, der skal tages højde for?

 

Knud Jørgensen
Knud Jørgensens billede
Dynamoanker defekt!

 Hej

Ja, dit dynamoanker er defekt. Det kan være på grund af (hvad du selv nævner) en periodisk fejl i lade- og spændingsrelæet. Men der kan også være et eller andet sted, hvor der er opstået en uønsket stelforbindelse i ledningsnettet, ved at isoleringen er beskadiget.

Når du skal foretage reparationen, skal dynamoen adskilles og ankeret udsiftes (ombytning) og det er dyrt! Måske er der forhandlere, der leverer hele dynamoer på ombytningsbassis. Ring og spørg. Men det er garanteret heller ikke billigt! Kullene skal under alle omstændigheder skiftes. Om kulholderne også skal skiftes beror på, om de har taget skade (har været så varme, at de er deformeret). Du skal helst beholde dine egne dynamotandhjul. Men de er også nemme at af- og genmontere. Selvfølgelig skal spillerummene kontrolleres og evt. justeres, fordi der kan være forskel på dynamoankre.

God arbejdslyst!

Knud Jørgensen

Kjeld Skriver
Kjeld Skrivers billede
Dynamoanker defekt!

Hej Knud

Tak for indputtet. Det var også hvad jeg forventede.

Mvh.  Kjeld

Log ind for at skrive kommentarer